3 Ocak 2011 Pazartesi

AZKABAN TUTSAĞI 
(YENİ KARAKTERLER - USTA İSİMLER 2)

4. Serinin 3. filmle birlikte bünyesine dahil ettiği ufak ama en önemli değerlerden birisi de yılların aktrisi, güzeller güzeli Julie Christie'nin konuk oyunculuğuydu. Harry Potter dünyasında, sakinleri tamamen büyücü toplumundan oluşan tek yerleşim yeri Hogsmeade Köyü'ndeki belki de en popüler mekan olan Üç Süpürge Hanı'nın sahibesi ve işletmecisi, Ron'u bile bir hoş eden orta yaşlı, şuh hanımefendi Madam Rosmerta rolü için biçilmiş kaftan gibiydi Julie Christie ve varlığıyla hem filmi hem de seriyi onurlandırdı. Ancak bu bölüm haricinde 4. ve 6. kitaplarda da rolü olan Madam Rosmerta karakteri sadece 3. filmde yer aldı ve yazık ki Julie Christie seyircileri güzelliği ve oyunculuğundan mahrum bırakmak zorunda kaldı. Üstelik Madam Rosmerta karakterinin 6. kitaptaki rolü ufak da olsa önemli bir roldü. Üç Süpürge Hanı'nı ise 6. filmde tekrar gördük ama Madam Rosmerta ortalıklarda yoktu.


5. Bu filmle birlikte dikkat çekici bir değişim geçiren bir oyuncu da oldu. İrili-ufaklı birçok yapımda yer almış olsa bile sinema seyircisinin en çok Star Wars - Yıldız Savaşları serisinin bir türlü sevilemeyen halkı Ewoklar'ın en sevimlisi olan Wicket olarak tanıdığı Warwick Davis, serinin ilk iki filminde ufak tefek Tılsım profesörü Filius Flitwick'i canlandırmıştı. Davis 3. filmde kadrodaki yerini yine aldı ama Profesör Flitwick olarak değil, filmin başlarındaki kurbağalı Hogwarts Korosu'nu yöneten ve bir-iki sahnede daha orada burada görünen isimsiz "The Wizard" olarak. Flitwick karakteri 3. filmin listesinde olmayan bir karakter. Zaten Davis'in bu filmdeki dış görünüşü de Flitwick karakterinin ilk iki filmdeki görünüşünden tamamıyla farklı. Daha sonra Davis'in bu yeni imajının, Cuaron'un ellerinde yeni ve daha ciddi bir yöne sapan serinin son hali için daha uygun olduğuna karar verilince Davis 4. filmden itibaren Flitwick rolünü canlandırmaya bu yeni imajıyla kaldığı yerden devam etti.


6. Ve 3. filmin en önemli karakter değişikliği...2002 yılında 2. film Sırlar Odası'nın çekimlerini bitirdikten hemen sonra Hodgkin kanserine yenik düşerek hayata veda eden Richard Harris'in yerine Albus Dumbledore karakterini canlandıracak yeni oyuncunun en kısa zamanda bulunması gerekiyordu. Merhum aktörün ailesi, hayatı boyunca Harris'in en yakın dostlarından biri olan ve sinemaseverlerin en iyi Arabistanlı Lawrence olarak tanıdıkları bir diğer usta aktör Peter O'Toole'un Dumbledore rolünü canlandırmaya devam etmesini istiyordu ama O'Toole'un ilerleyen yaşı, stüdyonun bu derece devamlılık gerektiren bir rol için kendisini seçmesine engel oldu. Kısa bir süreliğine, Harris'in hâlâ Emmy rekortmeni dizi Mad Men'de Lane Pryce rolünde izlediğimiz en büyük oğlu Jared Harris'in babasının yerine geçmesi ihtimali üzerinde de duruldu.

Hem fanların hem de sinemaseverlerin Dumbledore rolünü üstlenmesini istediği tek kişi ise, Potter'la aynı yıllarda fırtınalar estiren Yüzüklerin Efendisi serisinde Gandalf rolünde harikalar yaratan Sir Ian McKellen'di. Yaşlı, ak sakallı, her şeyi bilen bilge ve en güçlü büyücü arketipinin fantastik kurgudaki en popüler karakteri Gandalf'ı muhteşem bir performansla canlandıran McKellen, hiç farkında olmadan aynı zamanda hayallerdeki Dumbledore karakterini de müthiş bir şekilde canlandırmış oluyordu. Bu nedenle rol için düşünülen başlıca isim kendisiydi. Teklif götürüldü de. Ancak McKellen bu kadar benzer iki karakteri canlandırmak istemediği için rolü kabul etmedi. İşin aslı ise, yine McKellen'ın ağzından bir kaç sene sonra öğrenilecekti. Bir aktör olarak bu kadar benzer iki karakteri canlandırmak istemeyişinin haricinde merhum Richard Harris'le aralarının iyi olmadığı da anlaşıldı. McKellen, Harris'in Dumbledore rolünde çok başarılı bir performans sergilediğini ama onun yerini almanın uygunsuz olacağını söyledi. Çünkü Harris hayattayken, McKellen'in "berbat bir aktör" olduğunu söylemişti. Uzun süren belirsizlikten sonra bu kritik rol İrlanda'lı Shakespeare oyuncusu Sir Michael Gambon'a verildi. Gambon da 3. filmin setine geldiği ilk gün, kendisi gibi İrlanda'lı olan Richard Harris'e saygıda kusur etmemek için karakteri keskin bir İrlanda aksanıyla canlandırdı ve o günden bugüne de bu durumun değiştirilmesine gerek duyulmadı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder