3 Ocak 2011 Pazartesi

FİLMLER ELEŞTİRİ OKLARININ UCUNDA

Geride bıraktığımız 6 filmde, her bir bölüm başına kitapların sinemaya uyarlamaları ve uyarlanma mantıkları işte böyleydi. Gelelim dosyanın en ilgi çekici ve keyifli olacağını düşündüğüm bölümüne : Filmlerin gösterime girdikleri zaman aldıkları eleştirilere ve zaman içinde değişen görüşlere. 

Sinema eleştirmeni olsun, kitapların fanları ve normal sinema seyircisi olsun, geride bıraktığımız 9 yıl boyunca sayısız insan Harry Potter filmleriyle ilgili bir şeyler yazdı çizdi. Hatta seriyi okumadığı ve izlemediği halde sırf çorbada benim de tuzum olsun diye öne atılan kişi sayısı da yabana atılacak gibi değildi. Tek tek hepsini burada yazmak takdir edersiniz ki mümkün değil. O nedenle aralarında en bilinen isimlerden bu dosya için en ilgi çekici örnekler olduğunu düşündüklerimi sizinle paylaşacağım.

Yalnız eleştiriler bölümüne başlarken bir şeyi özellikle belirtmek zorundayım. Harry Potter filmleri dünya genelinde asla Türkiye'deki gibi kötü ve küçük gören eleştiriler almadı. Kitaplardan yapılan uyarlamalar zaman zaman tepki çekmiş ve kitleleri ikiye bölmüş olsa bile yapılan negatif eleştiriler bile hiçbir zaman Türkiye'deki gibi aşırı uçlara varmadı. Bu nedenle yabancı eleştirmenlerden yaptığım alıntılarda Türkiye'den alışık olduğunuz tarzda kötüleyen yorumlar göremeyeceksiniz.

Uyarlamaların hangi mantığa göre yapıldığını yazdığım yukarıdaki bölüme başlarken Harry Potter filmlerinin iyilik ve kötülük kıstası için sadece her bir bölümün beyazperdeye nasıl aktarıldığının yeterli olduğunu yazmıştım. Bu durum Türkiye'de bütün gücüyle kendini gösterdi. O kadar ki, sinema eleştirmeninden tutun normal sinema seyircisine kadar, sanki kitaplar sinemaya mümkün olan en güzel ve en tatmin edici şekilde uyarlanmış olsalar, filmler bir film olarak eskaza olası bütün negatif tarafları görmezden gelinip sadece güzel uyarlandıkları için baştacı edileceklermiş gibi tuhaf bir hava yaratıldı. Kitabın uyarlaması zayıfsa film de otomatik olarak yerden yere vuruldu. Başlıbaşına bir film olarak ne gibi artıları olduğu kimsenin umurunda olmadı. O kadar ki, işi bir filmi bütün olarak analiz edip üzerine yazmak olan bazı sinema eleştirmenleri öyküyü dişlerine göre bulmayınca filmdeki iyi-kötü hiçbir şey hakkında yazmayarak okurunu bilgilendirmemek ya da ağzına ne gelirse sakınmadan sayıp dökmek konusunda canları nasıl isterse öyle tavır takınmaktan geri kalmadılar. Aşağıda bütün bunların örneklerini ve zamanında söylenen bazı sözlerin sonradan nasıl da yutulduğunu göreceksiniz. O halde buyurun, başlayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder