4 Ocak 2011 Salı

BÜYÜCÜLER DÜNYASINDAN EĞLENCELİ TRIVIALAR

Dosyanın başından beri serideki oyuncular, yönetmenler, senaristler, besteciler, görüntü yönetmenleri ve filmlerin kendileri hakkında en dikkat çeken bilgileri, bilinmeyen noktaları paylaştım, uyarlamaların nasıl yapıldığını anlatıp, filmlerin gösterime girdikleri zaman aldıkları eleştirileri ve geçen yıllar içinde haklarında değişen yorumları aktardım. Dosyayı kapatmadan önce son olarak çok daha eğlenceli "trivia" bilgileri paylaşmak istiyorum. Seri hakkında söylenmesi gereken, bilinmeyen ya da dikkat çekmediğini düşündüğüm 3-5 bir şey daha kaldı ama onlar daha magazinel, daha keyifli detaylar. O halde buyurun, başlayalım.

- İlk kitabın iki farklı ismi var bildiğiniz üzere : Philosopher's Stone ve Sorcerer's Stone. Kitabın orijinal adı bu isimlerden ilki. Ancak seri ABD'de basılmaya başladığı zaman, felsefe alanında iyi bilinen bu terimin küçük çocukların kitabı itici bulmalarına sebep olacağı düşünülerek kitabın adı değiştirildi ve Sorcerer's Stone yapıldı. Yıllar sonra yazar J.K. Rowling'e Harry Potter serisiyle ilgili en büyük pişmanlığının ne olduğu sorulduğunda Rowling, ilk kitabın isminin değiştirilmesine izin verdiği için çok pişman olduğunu, ama o sıralarda ne yazık ki bugünkü kadar sözünü geçirebilen bir konumda olmadığını söyleyecekti. Kitabın iki tane adı olunca, filmler de iki ayrı isimle gösterime sokuldular. Film sadece ABD ve Hindistan'da Sorcerer's Stone ismiyle vizyona girdi, geri kalan bütün ülkelerde ise orijinal adıyla Philosopher's Stone olarak yayınlandı. Filmde söz konusu terimin isminin telaffuz edildiği ve yazılı olarak görüldüğü sahneler iki farklı şekilde çekildi. Stüdyo ABD dışında filmin orijinal ismini kullanmaya dikkat etse bile sermaye sağlayan kişi kendileri oldukları için IMDb gibi sinema sitelerinde ve bazen filmlerin DVD'lerindeki yapım belgesellerinde filmin adı ister istemez Sorcerer's Stone olarak geçiyor ve bu ayrımı bilmeyen kişiler ilk bölümün adını Sorcerer's Stone sanıyorlar.

Bilmeyenler için anlatalım : Philosopher's Stone - Felsefe Taşı, Brezilya'lı ünlü yazar Paolo Coelho'nun en meşhur kitabı Simyacı'da da adından sıklıkla söz edilen, simyacılıkta metalleri saf altına dönüştürdüğü ve doğru kullanımı bilindiği takdirde ölümsüzlük verdiğine inanılan efsanevi bir maddenin adı. Sorcerer's Stone ise basitçe Büyücünün Taşı anlamına geliyor.


- 10 yıllık serinin en büyük başarılarından biri de, elde olmayan sebeplerle değiştirilmek zorunda kalınan oyuncular haricinde ilk günden bu güne oyuncu kadrolarındaki isimleri aynen koruması. Voldemort karakterinin gençliği çeşitli yaş aralıklarıyla canlandırılması gerektiği için Tom Riddle karakterini canlandıran farklı isimleri saymazsak, seride sadece tek bir karakterde oyuncu değişikliği yapıldı. O da aktör Richard Harris'in Hodgkin kanserinden hayatını kaybetmesi nedeniyle Albus Dumbledore rolüne Michael Gambon'un getirilmesi.

- Seri geride bıraktığımız 9 yıl boyunca "En İyi Sanat Yönetmenliği (2), En İyi Orijinal Müzik (2), En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Görsel Efekt ve En İyi Görüntü Yönetmenliği" dallarında olmak üzere tam 7 kez Oscar ödüllerine aday gösterildi ancak hiçbirini kazanamadı. Akademi'nin heykelciklerini kapmaya en çok yaklaştığı bölümü ise 3. film Azkaban Tutsağı oldu.

- Harry Potter serisi konuk oyunculuklar ve cameolardan da payına düşeni almış bir seri :

Öncelikle 3. film Azkaban Tutsağı'nda İngiliz müzik grubu The Stone Roses'ın solisti Ian Brown cameo olarak göründü ve büyücülerin favori keyif çatma mekanlarından Çatlak Kazan Hanı'nda bir yandan çayının şekerini karıştırıp, diğer yandan İngiliz bilim adamı Stephen Hawking'in A Brief History of Time : From The Big Bang to Black Holes kitabını ilgiyle okurken görüldü.


Ardından 4. film Ateş Kadehi'nde Pulp, Radiohead, All Seeing I ve Add N to (X) gruplarının üyeleri, büyücülerin çılgın müzik grubu The Weird Sisters - Acayip Kızkardeşler'in elemanları olarak filme konuk olup, Noel Balosu'nda 'Do The Hippogriff' isimli şarkıyı seslendirdiler.

Jarvis Cocker - Pulp


Jonny Greenwood - Radiohead


Phil Selway - Radiohead


Steven Claydon - Add N to (X)


Jason Buckle - All Seeing I (Soldaki)


Steve Mackey - Pulp (Soldaki)


Önümüzdeki ay gösterime girecek olan 7. filmde de yine İngilizler'in ünlü grubu Kaiser Chiefs'in solisti Ricky Wilson küçük bir rolde görünecek. Ancak serinin fanı olan Wilson'ın kim olarak hangi sahnede görüneceği henüz bilinmiyor.


- Seri kendi içinde eğlenceli anlara ve göndermelere de sahip. Örneğin 3. film Azkaban Tutsağı'nın en başarılı görsel efektlerinden biri olan hipogrif Şahgaga, sinema tarihinde altını pisleten ilk CGI karakteri.


4. film Ateş Kadehi'nde Alastor 'Deli-Göz' Moody karakterini canlandıran Brendan Gleeson, Üçbüyücü Turnuvası'nın İkinci Görev'inde ne kadar zaman kaldığını kontrol etmek için cep saatine baktığında, aslında rol aldığı bir önceki film 28 Days Later - 28 Gün Sonra'nın afişine bakıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder