2 Ocak 2011 Pazar

İLK ADIMLAR

Dosyaya başlamak için en uygun nokta, serinin ilk filmi Felsefe Taşı'nın çekimlerine başlanmadan önceki hazırlık dönemi ve artık birçok kişinin çok iyi bildiği bir hikaye.

Harry Potter'ın ilk kitabı 1997 yılında çıktığında dikkatleri çekmiş, çeşitli törenlerde ödüller almış ve sevilmişti ama serinin tam bir fenomen haline gelmesi 3. kitabın piyasaya çıktığı dönemde, yani 1999'da olmuştu. Bu dönemde Warner Bros. şirketi kitaplardaki potansiyeli görmüş ama hem henüz 3 kitap yazıldığı hem de 7 kitap olacağı bilinen serinin aynı başarıyla devam edeceği kesin olmadığı için başlangıç olarak sadece ilk iki kitabın film haklarını satın almıştı. Ama 3. kitabın çok iyi gösterdiği üzere hikaye henüz yeni yeni açılıyordu ve belli ki potansiyeli yüksek bir seri kitap severleri bekliyordu. Bu nedenle WB. da işi baştan sağlam tutmak için yönetmen ve oyuncu arayışlarına başladı. Yönetmenlik koltuğu için kimlerin adı geçmedi ki :
 
Steven Spielberg, Terry Gilliam, Jonathan Demme, Mike Newell, Chris Columbus, Alan Parker, Wolfgang Petersen, Rob Reiner, Ivan Reitman, Tim Robbins, Brad Silberling, M. Night Shyamalan, Peter Weir.

Yazar J.K. Rowling'in gönlü Brazil, 12 Monkeys gibi efsanevi filmleriyle tanınan usta yönetmen Terry Gilliam'ın filmleri yönetmesinden yanaydı. Terry Gilliam da ilgisiz değildi. Ancak WB. henüz emekleme döneminde nispeten çocuksu maceralar yaşayan küçük kahramanın filmlerinin daha çok aile dostu filmler olmasından yanaydı ve bu nedenle efsanevi yönetmen Steven Spielberg öne çıktı. Ancak Spielberg bir İngiliz kitabı olan Harry Potter'ı Amerikan topraklarına taşımayı ve Quidditch maçlarına ponpon kızlar gibi detaylar eklemeyi düşününce yazar Rowling'le anlaşmazlık yaşandı. WB.'la yaptığı anlaşmada film serisinde oynayacak bütün oyuncuların İngiliz olmasını şart koşan Rowling, İngiliz coğrafyasına ait olan öykünün Amerika'ya taşınmasına da elbette izin vermedi. Ve uzun süren belirsizliklerden sonra, kariyerinin ilk yıllarında Steven Spielberg'ün kötü bir kopyası olmakla eleştirilen bir diğer Amerika'lı yönetmen Chris Columbus, hakları satın alınan ilk iki filmin yönetmeni oldu. Harry Potter rolünde o dönem 6. His ile fırtınalar estiren küçük deha Haley Joel Osment'i oynatmayı düşünen Spielberg böylece seriden çekilmiş oldu.

Spielberg'ün adı daha sonraki filmler için tekrar tekrar anılsa da fanların bu isteği asla gerçekleşmedi. Spielberg 1. film haricinde sadece 3. filmi yönetmesine izin verilirse seriye dahil olacağını söyledi. Çünkü kitabı "dahice" diye nitelendirmekteydi. Ancak bu ihtimal de gerçekleşmedi. Haley Joel Osment'in yerine o dönemde oynadığı tek önemli yapım Pierce Brosnan ve Jamie Lee Curtis'in başrollerinde olduğu The Tailor of Panama olan İngiliz çocuk oyuncu Daniel Radcliffe getirildi. Böylece uzun süren oyuncu ve yönetmen arayışlarından sonra Harry Potter serisi yola çıkmaya hazırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder