3 Ocak 2011 Pazartesi

ZÜMRÜDÜANKA YOLDAŞLIĞI - MARLA SINGER HARRY POTTER'DA !

Kaldığımız yerden devam eder ve 5. filmle birlikte serinin devasa oyuncu kadrosuna katılan yeni isimlere gelirsek :

1. Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın önde gelen bütün yeni oyuncuları bayandı. Bunların içinde en önde geleni ise İngilizler'in deneyimli karakter oyuncusu Imelda Staunton'dı. 2004 yılında başrolünde oynadığı, ödüllere ve övgülere boğulan Vera Drake'teki performansıyla ayakta alkışlanan Staunton, Harry Potter serisinde yazılmış en sinir bozucu kadın karakter olan Dolores Umbridge'e de çok büyük bir başarıyla hayat verdi. Umbridge karakteri kitaptaki tasvire göre daha az sinir bozucu, daha az sadist ve yer yer de bariz sevimli bir şekilde işlenmişti ve bu nedenle son 3 filmdeki bir çok karakterde olduğu gibi kitaptaki tanımlamayla pek uyuşmadığı söylenerek eleştirilmişti ama aktris olarak Staunton üstüne düşeni başarıyla yerine getirmiş ve tabir-i caizse koca filmi tek başına sırtlayarak götürmüştü. Serinin en fanatik takipçilerinden, Amerika'lı gerilim kitapları yazarı Stephen King 2003 yılında 5. kitapla ilgili yazdığı eleştiri yazısında, "bir eserin ne kadar başarılı olduğu, yarattığı kötü karakterin ne kadar etkileyici olduğuyla doğru orantılıdır" diyerek kitabı ve karakteri övmüştü. Hem yerli, hem de yabancı eleştirmenler arasında Vera Drake'teki performansıyla 2004 BAFTA ödüllerinde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kapan, Oscar ödüllerinde de aynı kategoride aday olan ancak ödülü kazanamayan Staunton'ın, geçen sefer kaçırdığı Oscar'ı bu defa "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" kategorisinde Dolores Umbridge karakteri ile kazanabileceğini belirten, kazanmasını istediklerini söyleyen isimler oldu. Ancak WB., serideki en etkili performanslardan birini sunmasına ve bu tür iddialı eleştiriler almış olmasına rağmen Staunton'ı "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" kategorisinde değil aday göstermek, aday adayı olarak bile göstermeyecekti. Film sadece teknik dallarda yarışmaya sokulacaktı.



2. Gary Oldman ve Ralph Fiennes gibi iki dev isimden sonra sinemaseverler arasında seriyi takibe almak için başlıca sebep olarak görülen isimlerden biri daha bu filmde kumpanyaya dahil oldu. Egzantrik ve çatlak kadın karakterlerinin bir numaralı ismi Helena Bonham Carter...Nam-ı diğer Marla Singer'ın kadroya katıldığı haberi büyük bir sevinç ve beklentiye sebep olmuştu ama işin ilginç yanı, bir talihsizlik olmasa Carter'ın Potter filmlerinin kadrosuna tahminen hiç katılmayacak olmasıydı. Çünkü aktrisin canlandıracağı Bellatrix Lestrange rolünü esas olarak Helen McCrory canlandıracaktı. Duyuru WB. tarafından da çoktan yapılmıştı. Ancak çekimlerin başları denebilecek bir dönemde hamileliği gündeme gelen McCrory'nin rolün gerektirdiği fiziksel şartları yerine getiremeyeceği anlaşılınca kendisi bu rolden alındı ve daha önce David Thewlis - Ian Hart ve Hugh Grant - Kenneth Branagh arasında yaşanan rol paslaşması bu sefer de Helen McCrory - Helena Bonham Carter arasında yaşandı. Carter tahmin edildiği üzere role cuk diye oturmuştu ancak o da tıpkı Emma Thompson, David Tennant ve tamamen olmasa bile yer yer de Michael Gambon ve Ralph Fiennes örneklerinde olduğu gibi karakteri haddinden fazla abartarak ve karikatürize ederek oynadığı için eleştirildi. Ama bu eleştiriler 5. film açısından düşülen bir dipnot olmanın ötesinde çok da hayati olmadı. Carter asıl olarak 6. filmdeki performansıyla eleştirilecekti, çünkü 5. filmde makul bir seviyede tuttuğu oyunculuğunu 6. filmde resmen dizginleyememiş ve cidden çok abartılı bir Bellatrix portresi çizmişti. Helen McCrory'nin seriyle olan işiyse tıpkı David Thewlis örneğinde olduğu gibi daha bitmemişti.


3. Ve 5. filmin oyuncu kadrosundaki en dikkat çekici üçüncü isimse küçük bir hanımefendiydi. Tıpkı Rupert Grint gibi kitap serisinin iflah olmaz bir hayranı olan 15 yaşındaki Evanna Lynch, Luna Lovegood karakteri için yapılan oyuncu seçmelerine katılmış ve 15.000 kişinin arasından sıyrılıp rolü hakkıyla kapmıştı. Gerçek hayattaki hali ve tavrıyla Luna karakterini aratmayacak kadar hulyalı bir duruşu olan Lynch, çok önceleri 2003 yılında kameralara da yakalanmıştı. 5. kitabın çıkışı için verilen partide yazar Rowling'in imzalayacağı kitabını bir an önce kapmak için bekleyen sabırsız kalabalığın içinde, kuyrukta bekleyen fanlardan biriydi ve o sırada çekim yapan kameraların birisine yakalanmıştı. Bu olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra da resmen Harry Potter serisinin bir parçası oldu. Ve o da tıpkı Rupert Grint gibi hep oynamayı hayal ettiği role o kadar cuk diye oturdu ki yazar Rowling kendisini gördüğü zaman ağzından "mükemmel" kelimesinden başka bir söz çıkamadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder