2 Ocak 2011 Pazar

İLK ADIMLAR (2)

1. kitap hariç serinin kitaplarının Türkçe çevirilerini oğlu Kutlukhan Kutlu'yla yapan, aynı zamanda da sinema yazarı olan Sevin Okyay'ın 2002 yılında Sinema dergisinde yazdığı üzere "Harry Potter filmleri İngiliz duayen oyuncular karması olması açısından Robert Altman'ın 'Gosford Park'ıyla yarışır." Bu sözler yazıldığı zaman daha serinin 2. filmi yeni gösterime girecekti. 10 yıl ve 6 filmden sonra (7. filmi de dahil edersek) artık seride oynamayan İngiliz aktör ve aktris kalmadı gibi. Özellikle ilk filmlerde küçük oyuncuların yetersiz kaldığı yerlerde, çoğu tiyatro kökenli olan deneyimli oyuncular durumu dengeliyor ve filmleri oyunculuk olarak izlenmesi zevkli hale getiriyorlardı.

Daniel Radcliffe'in en kritik rolü kapmasının haricinde kitabın diğer baş karakterleri olan Ron Weasley ve Hermione Granger rollerini de küçük oyuncular Rupert Grint ve Emma Watson kaptılar. Özellikle Rupert Grint kitap serisine resmen tapıyordu ve oynamayı düşlediği tek karakter de Ron'du. Bir nev-i Harry Potter serisinin Han Solo'su diyebileceğimiz Ron Weasley rolünde harikalar yaratan Grint, yazar Rowling'den de büyük övgüler alacaktı. Zira filmler gösterime girdikten sonra da serinin son kitaplarını yazmaya devam eden Rowling'e öyküleri yazarken filmlerdeki oyuncuları hiç aklına getirip getirmediği sorulduğunda Rowling kitapları yazarken her zaman kendi zihninde yarattığı tiplerin gözünün önüne geldiğini söyledi ama zaman zaman Ron'u yazarken Rupert Grint'in gözünün önüne gelmesini engelleyemediğini itiraf etti. Hatta 6. kitapta pek dikkate değer bulmadığı Ron karakterine o sırada aklına hangi isim gelirse onunla hitap eden İksir profesörü Horace Slughorn, kitabın bir yerinde Ron'a Rupert ismini layık görmüştü. İlk filmdeki performanslarıyla hem Rupert Grint hem de Emma Watson Daniel Radcliffe'ten çok daha başarılı bulundular. 


Daniel'la ilgili oyunculuğu hariç şikayetlerden biri de göz renginin kitaptaki tanımın aksine yeşil değil, mavi olmasıydı. Üstelik Harry'nin gözlerinin yeşil rengi kitaplarda sık sık üstüne vurgu yapılan önemli bir detaydı. Daha sonradan Daniel'ın gözlerinin bilgisayar efekti ya da ışıklandırmayla yeşil yapılmasının gündeme geldiği ama bundan vazgeçildiği açıklandı. Tahminen bütün filmlerde, karakterin göründüğü her sahnede bunu yapmanın çok külfetli olacağı düşünülmüştü. Deneme amaçlı takılan yeşil lensler ise küçük oyuncunun gözlerinde alerjiye sebep olduğu için kullanılamadı ve Harry karakterinin gözleri filmlerde mavi olarak bırakıldı.

Asıl üçlü haricinde, Tom Felton da 1999-2000 yıllarında aslen Harry rolü için seçmelere katılmıştı ama onun yerine Harry'nin Hogwarts'taki bir numaralı baş belası Draco Malfoy rolüne kabul edildi. Üçlü dışında yaşı en büyük ve deneyimi de en fazla olan isim olarak Tom Felton da oldukça başarılı bulundu. Ve benzer bir şekilde Matthew Lewis de Harry rolü için seçmelere girip, ürkek ve beceriksiz Gryffindor öğrencisi Neville Longbottom olarak ayrılmıştı.


Ama asıl ilgi çekici öyküler, yetişkin karakterleri canlandıran deneyimli oyunculara ait.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder