4 Ocak 2011 Salı

BÜYÜCÜLER DÜNYASINDAN EĞLENCELİ TRIVIALAR (3)

- Geride bıraktığımız 10 yıl içinde filmlerde eğlenceli hoş tesadüfler de oldu, film çalışanları bazı küçük espriler yaptılar, sette kaçınılmaz olarak bol bol eğlenceli dakikalar yaşandı. En bilinenlerine kısaca bir göz atalım :

* 2. film Sırlar Odası'nda tanıştığımız, serideki en sevilen ev cini Dobby'i seslendiren sanatçının kendi adı da Toby'di. (Toby Jones) 


* 4. film Ateş Kadehi'nin kapanış jeneriğindeki yazıların sonlarına doğru fantastik olmayan filmlerden alışık olduğumuz bir garanti verme cümlesi, fantastik bir filme uyarlanmış olarak karşımıza çıktı. Jeneriği hazırlayan stüdyo çalışanları filmin sonuna şu notu düşmüşlerdi :
 
"No Dragons Were Harmed During The Making Of This Film - Bu Filmin Çekimleri Sırasında Hiçbir Ejderha Zarar Görmemiştir"

* 1. film Felsefe Taşı'nın çekimleri sırasında henüz küçük birer ufaklık olan üçlünün haşarı kafadarları Daniel Radcliffe ve Rupert Grint, çekimlere ara verildiği bir sırada Hagrid'i canlandıran Robbie Coltrane'in cep telefonunu ellerine geçirip menüsünü Türkçe'ye çevirdiler. Telefonunu eline alınca gördüğü manzara karşısında dehşete düşen Coltrane'in imdadına sette Türkçe bilen bir çalışan yetişti. Telefonun menüsü yine İngilizce'ye çevrildi, Coltrane rahat bir soluk aldı.


- Maalesef ki film setinde ve seride her zaman bu kadar neşeli anlar yaşanmadı. Trajik olaylar da geride bıraktığımız yıllarda Potter ekibine bazı kaçınılmaz acı deneyimler yaşattı. 1. filmden bu yana Daniel Radcliffe'in dublörlüğünü yapan David Holmes, 7. film Ölüm Yadigârları'nın setinde "Yedi Potter" savaşının çekimleri sırasında oldukça yüksek bir mesafeden yere düşerek omurgasını kırdı. Uzun süre hastanede bacaklarını hissetmeden, iyileşme umuduyla tedavi gören Holmes ne yazık ki artık yürüyemiyor. Filmin çekimleri bitene kadar devamlı sete gelerek çekimleri izleyen Holmes için WB. gerekli tazminatı ödeyecek.


- Bir diğer üzücü haber de oyuncu kadrosundan. 6. film Melez Prens'te Slug Kulübü'nün üyelerinden Marcus Belby'i canlandıran Robert Knox, filmdeki çekimlerinin bitmesinden kısa bir süre sonra bir gece kulübünden çıkarken uğradığı bıçaklı saldırı sonucu 24 Kasım 2008'de hayatını kaybetti. Filmde Horace Slughorn karakteri, babası Kurtboğan İksiri'ni icat eden Marcus'u diğer Slug Kulübü üyelerine takdim ediyor, Marcus da iştahla önündeki tatlıyı kaşıklarken, bir yandan da babası ve içkiler konusunda konuşuyordu. Kadrodan ve stüdyodan bazı isimler Knox'un cenaze töreninde hazır bulundular.


- Serideki asıl üçlüyü canlandıran isimlerin filmlerin gösterimleri tamamen bittikten sonra kariyerlerinde ne gibi gelişmeler yaşayacakları henüz belli değil. Buna rağmen Harry Potter serisi, genç oyuncuların isimlerini duyurmalarına, belki de çok zorlukla kazanacakları şöhreti çok kısa zamanda yakalamalarına da yardımcı oldu. 4. film Ateş Kadehi'nde Hufflepuff öğrencisi ve Üçbüyücü Turnuvası'nın Hogwarts şampiyonu Cedric Diggory'i canlandıran Robert Pattinson, o zaman da yaşıtı olan bayanlar tarafından çok beğenilmişti ama asıl patlamasını Harry Potter'dan sonra rol aldığı bir diğer gençlik fenomeni Twilight - Alacakaranlık'taki, kadınların hayallerini süsleyen mükemmel ve ideal erkek tiplemesi Edward Cullen rolüyle yaşadı. Ateş Kadehi'nde sadece yakışıklı bir okul öğrencisi olmakla yetinmek zorunda olan Pattinson, Edward rolünde başrolü kapıp, bayağı da bir makyaja bulanınca genç kızların nefesleri kesildi.


- 5. filmde Dumbledore ve Voldemort arasında vuku bulan düello kitaptakine göre tamamen farklı. Kitapta iki dev büyücü birbirlerini tarta tarta, karizmatik lafların edildiği, duygusal etkisi büyük, Jedi'lerin ışın kılıcı düellolarına benzer bir düello yapıyorlardı. Filmdeki düello ise doğadaki dört temel element olan "ateş, hava, su ve toprak" üzerine kurulu. Kitaptaki Jedi tarzı düellonun yerini filmde son derece hızlı ve şiddetli bu düello alıyor. 

Düellonun en başında iki büyücünün muazzam sihir güçleriyle birleşen asaları ayrıldıktan hemen sonra Voldemort Dumbledore'un üstüne alevlerden oluşan devasa bir yılan salıyor. Yılanı geri püskürten Dumbledore Voldemort toparlanana kadar onu Kardeşler Fıskiyesi'nin sularında boğuyor, sulardan son anda kurtulan Voldemort havayı 'bükerek' Dumbledore'a hamle ediyor ama Dumbledore büyüyü Voldemort'a döndürünce Voldemort havayı kollarında toplayıp toplayıp Atriyum'daki camı çerçeveyi aşağı indiriyor. Akabinde de havada uçuşan camları büyünün gücünden yere yapışmış olan Dumbledore ve Harry'nin üzerine gönderince, Dumbledore camları kum tanelerine, yani "toprak"a dönüştürüyor.


- Harry Potter filmleri kitaplardan beyazperdeye transferleri sırasında uyarlama olarak bir çok eksiklik ve yanlışlık içerdiler. Üstelik sadece senaryolar anlamında da değil. Bazı büyülü sözcükler filmlerde yanlış kullanıldı. Harry Potter dünyasında büyülerin bir isimleri, bir de büyü yapılırken telaffuz edilen büyülü sözcükleri var. Bunlar genelde birbirlerinden farklı. Örneğin, büyünün ismi : Cruciatus - büyülü sözcük : Crucio. Yapmak istediğiniz büyünün gerçekleşmesi için büyünün ismini değil, büyülü sözcükleri söylemelisiniz. Ama bazı filmlerde bu ikisi birbirine karıştırıldı. Örneğin 2. film Sırlar Odası'nda ev cini Dobby'nin Serseri Bludger'ını durdurmak isteyen Hermione 'Finite Incantato' sözü yerine büyünün ismini söyleyerek 'Finite Incantatem' diyordu. Yine Hermione 6. film Melez Prens'te Quidditch denemeleri sırasında şaşırtmak istediği Cormac McLaggen karakterine Kafa Karıştırma Büyüsü 'Confundus'ı uyguluyor ama büyülü sözcük 'Confundo'yu değil, bir kez daha büyünün adı olan 'Confundus'ı telaffuz ediyordu. Filmin bir sahnesinde Melez Prens'in kitabına zoom yapıldığında 'Sectumsempra' lânetinin isminin yanlışlıkla 'Sectumpsempra' olarak yazıldığı görülüyordu. Aynı filmin ve kitabın adı da HALF-BLOOD Prince olmasına rağmen kitaptaki yazıda "-" işareti unutulmuş, sıfat HALF BLOOD Prince olarak yazılmıştı.

 - Harry Potter filmlerinde bir çok detay görsel açıdan mükemmele yakın bir titizlikle perdeye yansıtıldı ancak Voldemort karakterinin yüzüyle gözü bir türlü kitaptaki tasvire %100 uyamadı. 1. film Felsefe Taşı'nda karakterin göz rengi olması gerektiği gibi kırmızı yapılmıştı ancak çoktan yokolup gitmiş olması gereken burnu, küçük çocukları iğrendirmemek için yerli yerinde bırakılmıştı. Voldemort 4. film Ateş Kadehi'nde Ralph Fiennes'in bedeninde yeniden can bulduğunda ise burnu son derece çarpıcı bir şekilde yok edilmiş ama bu sefer de gözleri mavi olarak bırakılmıştı. Çünkü yönetmen Mike Newell ve yapımcılar, gözlerine kırmızı bir lens takıldığı ya da bilgisayar efekti ile gözleri kırmızı renk yapıldığı zaman Fiennes'in bakışlarındaki korkutucu etkinin silinip gittiğini düşünmüşlerdi.


- Ve son olarak...Star Wars - Yıldız Savaşları serisinde olduğu gibi devasa boyutlarda ve film yapımcıları tarafından da resmi olarak tanınan bir Expanded Universe olayı Harry Potter serisi için oluşmadı. Ancak kendi deyimleriyle Alternate Universe'te kendi fan hikayelerini istedikleri gibi yazan fanlar, karakterlere istedikleri maceraları yaşatıp, kitapları istedikleri gibi devam ettirdiler. Hatta kendi yazdıklarına fazla kapılıp yazar Rowling'in kitaplarına burun bile büktüler. Bu hikayelerde en çok keyif alınan ve konuşulan şeyse karakterlerin kitaplarda yaşamaları mümkün olmayan aşk hayatlarıydı. Çok ilginç karakterler birbirleriyle eşleştirildi ama en çok dikkat çeken, en çok takipçisi olunan ve kendi çapında efsaneleşen aşk hikayesi, serinin düşman karakterleri Harry ve Draco arasında yaşanan tutkulu aşk hikayesiydi.

4 yorum:

  1. harry ve draco'nun fan-made fotosuna dağıldım :)) ben de hermione ve snape'le ilgili fanfic'e çok rastlardım nette.

    "no dragons were harmed during the making of this film" süpermiş.

    artık yürüyemeyen dublör holmes'un hikayesiyse korkunç.

    YanıtlaSil
  2. Snape - Hermione fan hikayelerini ben de çok duydum ama artık işin b.kunu çıkarttıklarını düşündüğüm için pek hazlaşmadım :P Yine de üzerinde Harry-Draco resmi kadar iyi çalışılmış bir fotoşoplarını görmek isterdim :P

    Aslında daha çok fazla hikaye ve ilginç detaylar var film serisiyle ilgili ama en belli başlı olanları bunlardı, diğer bir sürü ıvır zıvırı yazarak sıkıcı olmak istemedim :)

    YanıtlaSil
  3. Sıkıcı olmazdınız, keşke çoook çok daha uzun yazsaydınız. Okurken çok keyif aldım, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  4. Keyif alarak okuduysanız ne mutlu bana. Asıl bunca yazıyı başından sonuna kadar okuduğunuz için ben size teşekkür ederim.

    Umarım serinin sinema macerasına dair bilinmeyen ya da gözlerden kaçan detayları ortaya çıkarıp farklı bir bakış açısı sunabilmişimdir :)

    YanıtlaSil